Το teak (Tectona grandis) είναι ένα από τα πιο ακριβοθώρητα και περιζήτητα ξύλα στον κόσμο. Προέρχεται από τροπικά δέντρα της Νοτιοανατολικής Ασίας – κυρίως Ινδία, Ινδονησία, Μιανμάρ – και είναι γνωστό για τη φυσική του ανθεκτικότητα στην υγρασία, στα έντομα και στη φθορά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το teak έχει πυκνότητα γύρω στα 650–750 kg/m³ και σκληρότητα περίπου 1.000–1.200 lbf. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι η φυσική του περιεκτικότητα σε έλαια. Αυτά το καθιστούν υδατοαπωθητικό, χωρίς ανάγκη για χημικές επεξεργασίες. Επιπλέον, είναι πολύ σταθερό – δεν στρεβλώνει, δεν σχίζεται και δεν ραγίζει εύκολα.
Η επιφάνειά του είναι λεία, με όμορφα, χρυσο-καφέ νερά που σκουραίνουν υπέροχα με την πάροδο του χρόνου.
Ιστορική χρήση
Το teak ήταν ξύλο των πλοίων. Από τον 7ο αιώνα μ.Χ. χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή εμπορικών και πολεμικών πλοίων λόγω της αντοχής του στο θαλασσινό νερό. Σήμερα, είναι περιζήτητο στην επιπλοποιία υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα σε μπάνια, κουζίνες και εξωτερικούς χώρους.
Στην κουζίνα
Εδώ, το teak κάνει δήλωση πολυτέλειας. Ξύλα κοπής από teak διατηρούνται για δεκαετίες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην υγρασία, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για μαγειρικούς χώρους με έντονη χρήση. Δεν φιλοξενούν βακτήρια, δεν ραγίζουν και αντέχουν το πλύσιμο στο χέρι χωρίς προβλήματα.
Θα το βρεις επίσης σε σουπλά, δίσκους σερβιρίσματος, και κουζινικά gadgets υψηλής ποιότητας. Είναι ξύλο για όσους θέλουν υλικά που "παλιώνουν όμορφα".
Προσωπικότητα
Το teak είναι σαν το καλό κρασί – βελτιώνεται με τον χρόνο. Προσθέτει αίσθηση πολυτέλειας και αξιοπιστίας, χωρίς να χρειάζεται φανφάρες. Αν η κουζίνα σου είναι "ναός" μαγειρικής, το teak είναι ο ιδανικός σύμμαχος.